Oorzaken van kortademigheid
Kortademigheid is een gevoel van te weinig lucht binnenkrijgen. Het hoeft dus geen lichamelijke oorzaak te hebben. Kortademigheid is iets wat je ervaart. Dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Want je hebt er last van. Meestal zul je dan ook sneller gaan ademen, zodat je meer zuurstof binnenkrijgt.
Om de oorzaak te achterhalen, maken we allereerst onderscheid tussen twee vormen van kortademigheid. Dit zijn acute kortademigheid en langdurige kortademigheid. Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen.
Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Soms is kortademigheid het symptoom van een aandoening, zoals bijvoorbeeld bij COPD, astma of long COVID, maar vaak is er niet één direct aanwijsbare oorzaak. Het gevoel is dan geen ernstig symptoom, maar het kan alsnog erg belemmerend zijn.
Hierbij kan gedacht worden aan oorzaken als angststoornissen of hyperventilatie. Bij constant aanwezige kortademigheid ligt er vaak een slechte ademhaling of een te grote hoeveelheid stress aan ten grondslag.
De vicieuze cirkel van ademhaling
Kortademigheid houdt zichzelf vaak in stand. Dit komt doordat je reageert op het gevoel van ademtekort.Voortdurende kortademigheid gaat vaak samen met andere symptomen, zoals een moeizame ademhaling, een piepend geluid bij de in- of uitademing, vermoeidheid(na inspanning) en een drukkend gevoel op de borst.
Uithoudingsvermogen, conditie en ademhaling
Als oefentherapeut mensendieck ben ik gespecialiseerd in het geven van ademtherapie en kan ik inschatten welke hulp je nodig hebt en een gericht behandelplan voor je opstellen.
Hierbij kan ademtherapie en coaching helpen met het bieden van gerichte oefeningen en coping strategieën om te leren omgaan met de kortademigheid.
Ademhalingstechnieken die direct helpen
We gaan samen kijken naar je adempatroon. Vaak is de ademhaling niet optimaal, waardoor je snel kortademig wordt. De behandeling bestaat dan uit het aanleren van functionele ademhalingstechnieken, die het beste bij je passen. Om je zo duurzaam van je klachten af te helpen.
Zo kunnen sommige technieken de spieren van je middenrif versterken, waardoor je minder snel kortademig wordt. Ook kijk ik naar je zit- en lighouding en maak ik door het aanraken van diverse drukpunten en massagetechnieken het middenrif los. Dit helpt bij het verminderen van kortademigheid.
Wanneer je kortademig bent door eenverstopping in je luchtwegen, kan geoefend worden met de ‘actieve cyclus van ademhalingstechnieken’. Met deze techniek leer je je ademhaling controleren, en vervolgens om de ademhaling te gebruiken als een hulpmiddel.
Tot slot leer ik je hoe je stress het hoofd kan bieden door het versterken van de juiste mindset en middels coaching technieken. Zodat je leert hoe je jezelf kunt kalmeren in stressvolle situaties en minder snel belandt in de vicieuze cirkel van angst en kortademigheid.
Met het juiste behandelplan kun je verschillende ontspanningstechnieken aanleren en eigen maken. Deze technieken geven vaak snel het gewenste resultaat.
Hoe wij helpen bijkortademigheid
Wanneer je kortademig bent kan dit erg beangstigend zijn, je kunt het gevoel krijgen dat je geen controle hebt over je ademhalingspatroon. Tijdens de oefentherapie staan ook het gedrag, gedachtes en emoties rondom je klacht centraal.
We gaan samen op zoek naar je innerlijke drijfveren en boosten hiermee een positieve mindset waardoor je meer in je kracht komt te staan. Dat betekent controle over je ademhaling, waardoor je geen last meer hebt van kortademigheid.
Referenties
Functioneel ademen kun je leren | Huisarts en Wetenschap
https://www.henw.org/artikelen/functioneel-ademen-kun-je-leren
Romanet et all (2024) Effectiveness of physiotherapy modalities on persisting dyspnoea in long COVID: A systematic review and meta-analysis | Respiratory Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39667587/
Bauderxl et all (2025) From dyspnea to Olympic qualification - A case report as a model for post-acute sequelae of COVID-19 | Heliyon
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39925354/
Burge et all (2024) Breathing techniques to reduce symptoms in people with serious respiratory illness | Europe Respiratory Reviews
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39477355/